Khamis, 7 November 2013

20,000 meriahkan Hari Keputeraan Sultan Johor

JOHOR BAHRU 31 Okt. - Sebanyak 20,000 pengunjung dijangka memeriahkan sambutan Hari Keputeraan Sultan Johor yang akan diraikan selama tiga hari di Bandar Maharani, Muar dekat sini, bermula 22 November ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siew Kiong berkata, jumlah tersebut meningkat berbanding 10,000 pengunjung dalam sambutan sama tahun lalu.

"Pada tahun kedua, kita akan menganjurkan perarakan bot berhias di Sungai Muar dan disertai 26 pasukan agensi kerajaan dan swasta yang menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM30,000.

"Antara yang mengambil bahagian adalah pejabat-pejabat daerah, majlis perbandaran, Johor Corporation (JCorp) dan Syarikat Air Johor Holdings Sdn. Bhd.," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengarah Pelancongan negeri, Mohd. Haffiz Ahmad.

Siew Kiong berkata, kemuncak perarakan bot berhias itu akan dirasmikan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada 24 November ini di jeti utama Bandar Muar dengan diselang-seli pertunjukan bunga api dan persembahan kebudayaan.

Beliau berkata, pelbagai acara sampingan turut diadakan bagi memeriahkan sambutan antaranya pertandingan futsal, bola sepak, kayak, derma darah dan pameran kerjaya maritim.

"Sehubungan itu, kita menjemput orang ramai khususnya rakyat negeri ini untuk sama-sama memeriahkan sambutan Hari Keputeraan Sultan Johor pada tahun ini.

"Bukan itu sahaja, kita juga berharap agensi pelancongan turut menawarkan pakej-pakej menarik untuk membawa masuk pelancong ke Bandar Maharani sepanjang tempoh sambutan ini berlangsung," katanya.

(Utusan Malaysia, 01 November 2013)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan