Isnin, 13 April 2015

Tiga Karnival Meriahkan Sambutan Kemahkotaan Sultan Johor Peringkat Muar

MUAR, 10 April (Bernama) -- Tiga karnival bakal memeriahkan sambutan Kemahkotaan Sultan Johor Peringkat Daerah Muar selama tiga hari bermula 17 April ini, kata Yang Dipertua Majlis Perbandaran Muar, Ramlee A. Rahman.

Beliau berkata karnival itu adalah Karnival Hari Penternak, Peladang dan Nelayan Kebangsaan (HPNKK) peringkat negeri, Karnival Johor Corporation dan Karnival Jambatan Sultan Ismail.

"Karnival HPNKK akan diadakan di Jalan Maharani, Karnival Johor Corporation pula di Dataran Tanjung Emas dan Karnival Jambatan Sultan Ismail hanya pada 18 April," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Beliau berkata bagi Karnival Jambatan Sultan Ismail, ia akan diadakan di atas jambatan selama 13 jam apabila ditutup untuk lalu lintas dari pukul 3 petang hingga 3 pagi pada 18 April.

Katanya antara pengisian program Karnival HPNKK ialah persembahan kebudayaan, pelbagai pertandingan, forum perdana, seminar, persembahan termasuk konsert artis tempatan dan sukan rakyat.

Menurutnya bagi Karnival Johor Corporation pula melibatkan pameran dan jualan produk, kempen pemeriksaan kesihatan percuma, festival kebudayaan, motivasi, persembahan ghazal dan pertandingan akhir futsal antara pihak berkuasa tempatan (PBT) seluruh negeri.

"Antara kemuncak sambutan Kemahkotaan Sultan Johor di Muar ialah apabila Sultan Johor berkenan mencemar duli berangkat menghadiri majlis jamuan teh bersama rakyat pada pukul 3 petang di Dataran Tanjung Emas," katanya.

Ramlee berkata rakyat berpeluang bertemu Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar dari dekat pada jamuan teh rakyat itu.

Beliau berkata bagi Karnival Jambatan Sultan Ismail, ia akan menempatkan lebih 40 gerai di atas jambatan tetapi tidak dibenarkan menjual makanan dan orang ramai berpeluang melihat pertandingan bot berhias serta pertunjukkan bunga api.

--sumber: BERNAMA, 10 April 2015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan