Isnin, 6 Februari 2012

Bandar Muar Diisytiharkan Sebagai Bandar Diraja Johor

Alhamdulillah, segala puji dan kesyukuran dipanjatkan kepada Allah SWT kerana pada tanggal 12 Rabiul Awal 1433H bersamaan 05 Februari 2012, DYMM Tuanku Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar telah berkenan mengisytiharkan Bandar Muar atau lebih dikenali sebagai Bandar Maharani sebagai Bandar Diraja Johor sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Johor.

Sebagai seorang warga Muar khasnya dan Johor amnya, saya amat berbangga dengan pengiktirafan yang diberikan oleh Sultan Johor kepada Bandar Maharani yang sememangnya layak digelar Bandar Diraja Johor.

Pengiktirafan ini membuktikan bahawa Muar sememangnya sinonim dengan keluarga Diraja Johor yang sentiasa memelihara warisan sejarah negeri agar ianya terus gemilang.

Sebelum Sultan Ibrahim mengisytiharkan Muar sebagai Bandar Diraja Johor, nenda baginda, Almarhum Sultan Abu Bakar telah berkenan mengurniakan gelaran Bandar Maharani kepada Bandar Muar pada 1887 iaitu bandar pertama di Malaysia yang diberikan sempena nama sultanah atau pemaisuri Sultan. Walaupun tidak diberikan pengisytiharan sebagai bandar diraja ketika itu, Muar sememangnya telah diiktiraf sebagai bandar diraja kerana Sultan Abu Bakar sering mencemar duli ke bandar ini bersama-sama Sultanah Fatimah dalam membangunkan Daerah Muar ketika itu.

Oleh itu, sekali lagi saya menyeru kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab agar dapat mewujudkan sebuah muzium di Daerah Muar agar warisan sejarah negeri Johor dan Muar terus dipelihara dan diangkat tinggi oleh generasi yang akan datang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan